PÚPAVA & nielen RAKOVINA
návrat k prírode sa nám oplatí J J J
je To ako ZÁZRAK :
,,a predsa existuje spôsob ako . . .? “
Väčšina propagátorov prírodnej starostlivosti o zdravie vie,
že púpava je výborné tonikum na pečeň. Posledný výskum
však opäť dokladá, že je to navyše aj zdatný bojovník proti
rakovine. K týmto výsledkom prišli vedci na
Windsorskej univerzite v Kanade.
Siyaram Pandey, pracujúci na univerzite ako biochemik,
len zdráhavo rozbehol výskum púpav,
keď ho k tomu vyzvala onkologička
Dr. Caroline Hamm. Tá totiž u niekoľkých
pacientov s rakovinou zaznamenala,
že pokiaľ pili púpavový čaj,
darilo sa im lepšie.
Spočiatku bol skeptický. Vyjadril sa tak, že by mohlo ísť o jednoduchú
zhodu okolností, ale súhlasil s tým, že nebude na škodu
to preveriť. A tak sa rozbehol projekt skúmajúci účinky
extraktu z koreňa púpavy na vzorky krvi s leukémiou.
Dvojica vedcov bola nakoniec ohromená
svojím objavom: bunky leukémie boli prinútené
k apoptóze,
čiže programovanej bunkovej smrti.
Ešte viac prekvapujúcim zistením bol pre oboch fakt, že nerakovinové
bunky ostávali nedotknuté.! Inými slovami povedané,
extrakt z koreňov púpavy cielene pôsobil
iba na rakovinové bunky, čo bohužiaľ
neplatí pri liekoch -ako sú chemoterapia, =
Tie ničia VŠETKO v organizme ! ! !
Vedci potom vykonávali experimenty i s ďalšími druhmi rakovinových buniek
metódou “in vitro” (v laboratórnych kultúrach) a
došli opäť k rovnakým záverom.
Od medicínskeho monopolu neočakávajte príliš veľa !
teda myslíte že už len - ,,ne-Obyčajný zázrak "
Púpava lekárska patrí medzi najzdravšie potraviny na svete
Púpavu poznáme všetci. Ako malé deti sme si z jej kvetov
vili vence, ochutnávali sme horkastú chuť mliečnej šťavy v jej stonke.
Od jari až do jesene sa vďaka nej menia lúky na žiarivé koberce
zo žltých hlavičiek, ktoré sa po odkvitnutí menia na malé páperové guľôčky.
Objavuje sa aj v záhradách, no často končí v komposte medzi ostatnou burinou.
Všetky časti tejto byliny sú však pritom liečivé a podľa viacerých výskumov sú
účinné aj v boji proti nádorovým ochoreniam. Vedci o púpave lekárskej
dokonca hovoria ako o kľúčovej rastline budúcnosti,
ktorá by sa mohla využívať aj pri výrobe pneumatík.
Najviac živín
Mnohých iste prekvapí, že táto známa rastlina patrí
medzi najzdravšie potraviny. V niektorých krajinách
sa púpava radí k bežnej šalátovej zelenine,
obsahujúcej najväčšie množstvo živín na svete.
Púpavový vývar obsahuje veľké množstvo
vápnika,
draslíka,
vitamínu K a
vlákniny.
Púpava je zároveň najbohatším zeleninovým zdrojom
betakaroténu
a tretím najbohatším potravinovým zdrojom
vitamínu A po rybom tuku a hovädzej pečeni.
Hoci ešte aj dnes púpavu mnohí považujú
za nepotrebnú burinu, jej zázračné účinky poznali
už ľudia v antike. Keď sa chceli zbaviť pieh,
kvapkali si na ne mliečnu šťavu z púpavových stoniek.
Tá sa využívala aj v boji proti únave či pri zápaloch očí,
ktoré s pomocou horkastej tekutiny liečil neskôr
aj slávny stredoveký lekár Avicenna. Staré pramene
tiež hovoria, že bylina slúžila na prípravu záparu
na rozjasnenie pleti a očí.
Dnes sa púpava považuje doslova za všeliek.
Jej francúzsky ľudový názov Pissenlit,
ktorý v doslovnom preklade znamená
„pomočiť sa do postele",
prezrádza jej močopudné účinky, nápomocné
v boji
obličiek so škodlivými látkami.
Púpava stimuluje aj činnosť :
pankreasu,
pečene,
žlčníka a
čriev, zlepšuje
trávenie, čistí
žalúdok a zvyšuje
chuť do jedla.
Bylinkári o nej hovoria aj ako o zázračnom lieku na
reumatické ochorenia, pričom odporúčajú
každodennú konzumáciu mladých
púpavových listov ochutených citrónovou šťavou.
Púpava tiež lieči akné, podporuje
rast červených krviniek, teda aj tvorbu a
čistenie krvi, ako aj
okysličovanie všetkých orgánov. Viaceré vedecké
štúdie potvrdzujú aj jej pozitívne účinky
v boji proti rakovine.
Spomeňme napríklad klinickú štúdiu v International Journal
of Oncology z roku 2008, ktorej autori zistili, že pravidelné
pitie čaju z púpavových listov prispelo k zníženiu počtu buniek
rakoviny pŕs.
O tri roky neskôr zverejnili vedci ďalšie svoje
výsledky v Journal of Ethnopharmacology.
Vtedajší výskum potvrdil, že čaj z koreňa púpavy zabíja
leukemické bunky. Protinárodové účinky púpavy lekárskej
sú už dávno známe v Číne či Japonsku, kde sa pacientom trpiacim
na rakovinu podáva sušený výťažok z koreňa púpavy.
Revolučná bylina
Všetky časti púpavy, koreň, listy, stonka aj kvet
sú jedlé a liečivé. Ak má niekto problém konzumovať čerstvú púpavu
- nie každému je totiž príjemná jej horkastá chuť - môže si vybrať z
veľkého množstva alternatív jej spracovania. MIXOVANIE / základ : voda,
mrazený špenát - pretlak, jablko, citrón, ananás,banán, cuketa atď.
podľa Vašej chuti /
Listy, obsahujúce dvakrát viac železa,
ako má špenát, sa využívajú najmä na
prípravu rôznych šalátov, z kvetov sa
vyrába med, z pražených púpavových
koreňov dokonca náhrada kávy známa
pod názvom cigória. Vitamínovou bombou
sú aj púpavové polievky, sirupy, vína...
Túto liečivú bylinu všestranne využívajú najmä v Nemecku,
Francúzsku a Taliansku, kde sa vo veľkom pestuje práve na
účely ďalšieho spracovania.
S púpavou majú veľké plány aj v iných krajinách. Vlani sa
totiž holandskej spoločnosti Apollo Vredestein podarilo vyrobiť
prvú pneumatiku z mliečnej
šťavy nachádzajúcej sa v koreni púpavy, ktorá by sa tak mohla
stať alternatívou prírodného kaučuku.
Ten sa dnes získava z miazgy hevey v Južnej Amerike a juhovýchodnej Ázii,
no jej vysoká cena, ako aj potreba tropického podnebia prinútili
výrobcov pneumatík, okrem iných aj najväčšieho japonského výrobcu
- spoločnosť Bridgestone, hľadať nové riešenia.
Ako hlavné výhody použitia púpavy pritom uvádzajú fakt, že táto rastlina