PÚPAVA  &  nielen  RAKOVINA 

 
+421919 036 153  
 

 

návrat k prírode sa nám  oplatí  J J

 

 je To ako ZÁZRAK :

 

,,a predsa existuje spôsob ako . . .? “

 

Väčšina propagátorov prírodnej starostlivosti o zdravie vie,

 že púpava je výborné tonikum na pečeň. Posledný výskum 

však opäť dokladá, že je to navyše aj zdatný bojovník proti 

rakovine. K týmto výsledkom prišli vedci na

 Windsorskej univerzite v Kanade.

Siyaram Pandey, pracujúci na univerzite ako biochemik, 

len zdráhavo rozbehol výskum púpav,

 keď ho k tomu vyzvala onkologička 

Dr. Caroline Hamm. Tá totiž u niekoľkých 

pacientov s rakovinou zaznamenala, 

 

že pokiaľ pili púpavový čaj, 

 

darilo sa im lepšie.

 

Spočiatku bol skeptický. Vyjadril sa tak, že by mohlo ísť o jednoduchú

 zhodu okolností, ale súhlasil s tým, že nebude na škodu 

to preveriť. A tak sa rozbehol projekt skúmajúci účinky        

extraktu z koreňa púpavy na vzorky krvi s leukémiou. 

Dvojica vedcov bola nakoniec ohromená 

svojím objavom: bunky leukémie boli prinútené 

k apoptóze,

 

čiže programovanej bunkovej smrti.

 

Ešte viac prekvapujúcim zistením bol pre oboch fakt, že nerakovinové 

bunky ostávali nedotknuté.! Inými slovami povedané, 

extrakt z koreňov púpavy cielene pôsobil 

 

iba na rakovinové bunky, čo bohužiaľ 

 

neplatí pri liekoch -ako sú chemoterapia, = 

 

Tie ničia VŠETKO v organizme ! ! !

 

Vedci potom vykonávali experimenty i s ďalšími druhmi rakovinových buniek 

metódou “in vitro” (v laboratórnych kultúrach) a

 došli opäť k rovnakým záverom.

 

Od medicínskeho monopolu neočakávajte príliš veľa ! 

 

teda myslíte že už len -  ,,ne-Obyčajný zázrak " 

 

Púpava lekárska patrí medzi najzdravšie potraviny na svete

Púpavu poznáme všetci. Ako malé deti sme si z jej kvetov 

vili vence, ochutnávali sme horkastú chuť mliečnej šťavy v jej stonke.

Od jari až do jesene sa vďaka nej menia lúky na žiarivé koberce 

zo žltých hlavičiek, ktoré sa po odkvitnutí menia na malé páperové guľôčky.

Objavuje sa aj v záhradách, no často končí v komposte medzi ostatnou burinou.

Všetky časti tejto byliny sú však pritom liečivé a podľa viacerých výskumov sú

 účinné aj v boji proti nádorovým ochoreniam. Vedci o púpave lekárskej

dokonca hovoria ako o kľúčovej rastline budúcnosti, 

ktorá by sa mohla využívať aj pri výrobe pneumatík.

Najviac živín
Mnohých iste prekvapí, že táto známa rastlina patrí 

medzi najzdravšie potraviny. V niektorých krajinách

 sa púpava radí k bežnej šalátovej zelenine

obsahujúcej najväčšie množstvo živín na svete.

Púpavový vývar obsahuje veľké množstvo 

vápnika,

draslíka, 

vitamínu K a 

vlákniny

Púpava je zároveň najbohatším zeleninovým zdrojom 

betakaroténu 

a tretím najbohatším potravinovým zdrojom 

vitamínu A po rybom tuku a hovädzej pečeni.

Hoci ešte aj dnes púpavu mnohí považujú 

za nepotrebnú burinu, jej zázračné účinky poznali

 už ľudia v antike. Keď sa chceli zbaviť pieh,

 kvapkali si na ne mliečnu šťavu z púpavových stoniek.

Tá sa využívala aj v boji proti únave či pri zápaloch očí,

ktoré s pomocou horkastej tekutiny liečil neskôr 

aj slávny stredoveký lekár Avicenna. Staré pramene

tiež hovoria, že bylina slúžila na prípravu záparu 

na rozjasnenie pleti a očí.

Dnes sa púpava považuje doslova za všeliek

Jej francúzsky ľudový názov Pissenlit, 

ktorý v doslovnom preklade znamená

 

 „pomočiť sa do postele", 

 

prezrádza jej močopudné účinky, nápomocné

 v boji

obličiek so škodlivými látkami.

Púpava stimuluje aj činnosť :

pankreasu, 

pečene, 

žlčníka a

čriev, zlepšuje 

trávenie, čistí 

žalúdok a zvyšuje 

chuť do jedla

Bylinkári o nej hovoria aj ako o zázračnom lieku na 

reumatické ochorenia, pričom odporúčajú

 

každodennú konzumáciu mladých

púpavových listov ochutených citrónovou šťavou.

 

Púpava tiež lieči akné, podporuje 

rast červených krviniek, teda aj tvorbu a

čistenie krvi, ako aj 

okysličovanie všetkých orgánov. Viaceré vedecké 

štúdie potvrdzujú aj jej pozitívne účinky 

v boji proti rakovine.

Spomeňme napríklad klinickú štúdiu v International Journal 

of Oncology z roku 2008, ktorej autori zistili, že pravidelné 

 

pitie čaju z púpavových listov prispelo k zníženiu počtu buniek

 

 rakoviny pŕs. 

O tri roky neskôr zverejnili vedci ďalšie svoje 

výsledky v Journal of Ethnopharmacology.

Vtedajší výskum potvrdil, že čaj z koreňa púpavy zabíja 

leukemické bunky. Protinárodové účinky púpavy lekárskej 

sú už dávno známe v Číne či Japonsku, kde sa pacientom trpiacim 

na rakovinu podáva sušený výťažok z koreňa púpavy.

 

Revolučná bylina
Všetky časti púpavy, koreň, listy, stonka aj kvet 

sú jedlé a liečivé. Ak má niekto problém konzumovať čerstvú púpavu 

- nie každému je totiž príjemná jej horkastá chuť - môže si vybrať z 

veľkého množstva alternatív jej spracovania. MIXOVANIE / základ : voda, 

mrazený špenát - pretlak, jablko, citrón, ananás,banán, cuketa atď. 

podľa Vašej chuti /

Listy, obsahujúce dvakrát viac železa,

 ako má špenát, sa využívajú najmä na 

prípravu rôznych šalátov, z kvetov sa 

vyrába med, z pražených púpavových 

koreňov dokonca náhrada kávy známa 

pod názvom cigória. Vitamínovou bombou

 sú aj púpavové polievky, sirupy, vína... 

 

Túto liečivú bylinu všestranne využívajú najmä v Nemecku, 

Francúzsku a Taliansku, kde sa vo veľkom pestuje práve na

 účely ďalšieho spracovania.

S púpavou majú veľké plány aj v iných krajinách. Vlani sa 

totiž holandskej spoločnosti Apollo Vredestein podarilo vyrobiť

 prvú pneumatiku z mliečnej 

šťavy nachádzajúcej sa v koreni púpavy, ktorá by sa tak mohla

stať alternatívou prírodného kaučuku.

Ten sa dnes získava z miazgy hevey v Južnej Amerike a juhovýchodnej Ázii,

 no jej vysoká cena, ako aj potreba tropického podnebia prinútili 

výrobcov pneumatík, okrem iných aj najväčšieho japonského výrobcu 

- spoločnosť Bridgestone, hľadať nové riešenia. 

Ako hlavné výhody použitia púpavy pritom uvádzajú fakt, že táto rastlina
 znesie chladnejšie podmienky a rozličné pôdy, ako aj to, že ju 
možno pestovať ako krátkodobú aj celoročnú plodinu. Nuž, 
nechajme sa prekvapiť, čím všetkým nás v budúcnosti ešte
 prekvapí žltá „burina" z našich lúk a záhrad.