ZÁHA - Pálenie ako na TO ??!

20 potravín, ktoré vám okamžite uľavia od pálenia záhy

20 potravín, ktoré vám okamžite uľavia od pálenia záhy
 
25. MÁJA 2014 0:46

 

Možno ste už zažili bolesť v hrudníku alebo hornej časti brucha po jedle. 

Táto bolesť je známa ako pálenie záhy. Predtým, než sa dozvieme 

niekoľko spôsobov ako zmierniť pálenie záhy, pripomenieme si základné

 informácie o tomto nepríjemnom stave.

Čo je vlastne pálenie záhy?

Všetko, čo zjeme, prechádza naším pažerákom do žalúdka. 

Vnútri žalúdka je potrava trávená pomocou žalúdočných štiav. 

alúdočná šťava je kombináciou kyseliny chlorovodíkovej a 

niekoľkých enzýmov. Možno sa pýtate, ako je možné, 

že máme vo vnútri tela kyselinu, a napriek tomu za normálnych 

kolností nedochádza k jeho poškodeniu? Príroda si však poradila 

a našla riešenie na tento problém. Po prvé, sliznica žalúdka je 

vybavená špeciálnym mechanizmom, ktorý zabezpečuje jej odolnosť

 voči pôsobeniu kyselín.

Aby sa kyslý obsah žalúdka nemohol dostávať do miest, kde už 

sliznica nie je chránená proti pôsobeniu kyselín (čo je 

napríklad pažerák), je pažerák na vstupe do žalúdka vybavený

špeciálnym zvieračom (dolný pažerákový zvierač), ktorý 

možňuje pohyb potravy do žalúdka, ale bráni spätnému pohybu žalúdočnej šťavy                                                                                  do pažeráka.  Vďaka dolnému pažerákovému zvieraču sa teda potrava môže 

pohybovať z pažeráka do žalúdka, ale nemôže sa vracať 

späť. Pálenie záhy začne, ak je funkcia dolného pažerákového z

vierača narušená a kyselina sa vracia späť do pažeráka. 

V dôsledku toho je citlivý pažerák podráždený a výsledkom 

sú charakteristické príznaky pálenia záhy (bolesť na hrudníku, 

bolesť v hornej časti brucha alebo kyslý pocit v ústach).

Príčiny pálenia záhy

Príčiny pálenia záhy môžu byť fyziologické (normálne) alebo 

patologické (abnormálne). Medzi fyziologické príčiny pálenia 

záhy patrí tehotenstvo, jedenie korenených a vyprážaných jedál,

 obezita a nesprávny životný štýl.

Patologickou príčinou pálenia záhy môže byť infekcia baktériou 

(Helicobacter pylori), oslabenie pažerákového zvierača, 

pooperačné komplikácie, hyperkalcémia (nadmerná hladina 

vápnika v krvi) a oslabenie anti-refluxnej bariéry pažeráka.

Môže sa vám zdať, že pálenie záhy je vážne ochorenie.

Avšak nemusíte sa znepokojovať, ide o celkom bežný stav.

 Podľa niektorých odhadov až 12% ľudí na celom svete 

spozná niekedy počas svojho života pálenie záhy.

Ako tento problém riešiť?

Môžete si vziať lieky na pálenie záhy alebo využiť 

rírodné spôsoby liečby! 20 prírodných postupov na liečbu 

pálenia záhy Nižšie uvádzame zoznam 20 potravín, ktoré 

predstavujú byliny, kuchynské prísady a koreniny, ktoré 

môžete použiť, aby ste okamžite zmiernili nepríjemné pocity 

pri pálení záhy. Všetky tieto metódy sú účinné, bezpečné 

 ľahko dostupné.

1. Žujte žuvačku

Najjednoduchšia vec, ktorú môžete urobiť, keď začnete pociťovať

 pálenie záhy, je žuť žuvačku. Žuvačka zvyšuje produkciu slín

 v ústach. Sliny sú alkalické vďaka prítomnosti hydrogénuhličitanových 

iónov. Tieto hydrogénuhličitanové ióny reagujú s kyselinou žalúdka, 

čo vedie k jej neutralizácii. Žiadna kyselina rovná sa žiadne pálenie záhy.

2. Používajte jablčný ocot

Jablčný ocot je čarovný elixír, ktorý sa používa pri množstve problémov,

 a pálenie záhy je jednou z nich. Je ľahko dostupný na trhu. Pomáha 

urýchliť trávenie potravy. Produkcia kyseliny sa zvyšuje dovtedy, kým 

je jedlo v žalúdku. Akonáhle jedlo opustí žalúdok a vstúpi do čreva, 

hladina kyseliny klesne a súčasne prestane aj pálenie záhy. Okrem 

toho, jablčný ocot tiež pomáha potlačiť bolesť spojenú s pálením záhy.

3. Zázvor

Skúste zázvor zamiešať do jedla každý deň. Zázvor je výborná kuchynská

 surovina, ktorá môže byť použitá na zmiernenie príznakov pálenia záhy.

 Je dôležitý z dvoch dôvodov. Po prvé preto, že má vynikajúce antibakteriálne

 a protizápalové účinky. Týmto spôsobom prispieva k zmierneniu príznakov

pálenia záhy, ktoré sú spôsobené bakteriálnou infekciou (H. pylori). Po druhé

, zázvor tiež pomáha potlačiť bolesti spojené s pálením záhy. Existuje niekoľko

 spôsobov, ako môžete zázvor použiť. Môžete ho pridať do vašich každodenných 

jedál, polievok a šalátov. Alebo si zo zázvoru môžete urobiť bylinkový čaj. Na 

to potrebujete kúsok zázvoru a šálku vody. Nakrájajte zázvor na malé kúsky a

 varte ich vo vode po dobu 5 minút. Potom čaj preceďte a pre lepšiu chuť 

pridajte trochu medu. Tento čaj pite 2 až 3-krát denne medzi jedlami.

4. Cesnak

Cesnak je ďalšia bežná kuchynská surovina, ktorá sa používa na liečbu pálenia 

záhy. Princíp účinku cesnaku je podobný ako pri zázvore. Môžete používať cesnak 

vo svojej každodennej strave alebo môžete žuť strúčik cesnaku, ak sa u vás 

objaví pálenie záhy. Možno sa vám nebude páčiť jeho chuť, ale určite vás potešia 

jeho blahodarné účinky.

5. Kurkuma

Ľudia často podceňujú liečivú silu prírodných látok a sú ochotní minúť veľa

 peňazí za nákup liekov, aj keď existujú vynikajúce bežne dostupné 

prírodné lieky. Kurkuma je snáď najviac podceňované korenie zo 

všetkých. Jej prínos pre zdravie je obrovský. Kurkuma prispieva k 

zmierneniu príznakov pálenia záhy, a to z dvoch hlavných dôvodov. 

Po prvé tým, že urýchľuje proces trávenia. Ako bolo vysvetlené vyššie,

 rýchle trávenie znamená menej kyseliny. Po druhé, kurkuma pomáha

obnoviť sliznicu pažeráka, ktorá sa môže poškodiť pri pálení záhy. 

Týmto spôsobom sa zabráni ďalšiemu vývoju ochorenia. Kurkumu 

môžete pridať do vašich denných jedál, polievok a šalátov.

6. Med

Ako by sme mohli zabudnúť na med, pokiaľ ide o prírodné lieky?

 Med je tiež účinný pri pálení záhy. Pomáha zmierniť príznaky v 

dôsledku celého množstva dôvodov. Po prvé upokojuje bolesť. 

Po druhé vytvára ochranný obal okolo sliznice pažeráka a

 blokuje pôsobenie kyseliny. Po tretie urýchľuje regeneráciu

 sliznice po poškodení. Med môžete použiť mnohými rôznymi

 spôsobmi. Napríklad, pridávajte med do svojich obľúbených nápojov

 namiesto cukru. Alebo môžete rozmiešať 1 - 2 lyžičky medu v 

pohári teplej vody. Tento nápoj môžete piť počas dňa medzi jedlami.

7. Aloe Vera

Aloe vera je rastlina známa pre svoje blahodarné účinky na pokožku. 

Ale extrakty z aloe vera sú vhodné aj pri pálení záhy. Aloe vera

 neutralizuje kyslý obsah žalúdka, znižuje tvorbu kyseliny, 

urýchľuje hojenie a znižuje zápal a bolesť spojenú s pálením záhy.

 Vypite ¼ šálky extraktu z aloe vera 15 - 20 minút po jedle, a týmto 

spôsobom môžete zabrániť príznakom pálenia záhy.

8. Jedzte mandle

Jesť mandle je ďalší prirodzený spôsob, ako vyliečiť príznaky

 pálenia záhy. Mandle urýchľujú trávenie a vysoký obsah tuku 

v mandliach neutralizuje žalúdočné kyseliny. Jedzte 10 - 20 mandlí

 denne a uvidíte, že príznaky pálenia záhy vymiznú.

9. Jedzte ovocie

Niektoré druhy ovocia možno použiť na liečbu príznakov 

pálenia záhy. Medzi také ovocie patrí kiwi, banány, červený melón

 a marhule. Tieto plody pomáhajú zmierniť príznaky z dvoch 

hlavných dôvodov. Po prvé, sú bohatým zdrojom vlákniny. 

Vláknina urýchľuje trávenie potravy a vďaka tomu jedlo 

strávi menej času v žalúdku. Po druhé, pomáhajú obmedziť 

vylučovanie žalúdočnej kyseliny.

10. Pite čerstvé šťavy

Pitie čerstvých ovocných a zeleninových štiav je účinný spôsob, 

ako vyliečiť príznaky pálenia záhy. Tieto šťavy pomáhajú zriediť 

kyslý obsah žalúdka. Avšak mali by ste sa vyhnúť citrusovým šťavám, 

ktoré môžu situáciu ešte viac skomplikovať.

11. Jedzte zemiaky

Zemiaky sú bohatým zdrojom draslíka. Zvýšená koncentrácia 

draslíka zvyšuje silu kontrakcie svalov dolného pažerákového zvierača. 

Týmto spôsobom zemiaky zabránia návratu kyseliny zo žalúdka do pažeráka.

12. Jedzte čerstvú zeleninu

Princíp liečenia príznakov pálenia záhy pomocou čerstvej zeleniny 

je rovnaký ako pri ovocí. Môžete zvýšiť konzumáciu zelenej listovej 

zeleniny vo svojej každodennej strave. Vzhľadom k vyššiemu 

obsahu vlákniny dochádza k zrýchleniu trávenia. Okrem toho, 

zelenina pomáha aj neutralizovať žalúdočné kyseliny.

13. Vyskúšajte horčicu

Až budete mať nabudúce záchvat pálenia záhy, nemusíte 

sa ponáhľať za svojím lekárom. Všetko, čo musíte urobiť, 

je ísť do kuchyne, otvoriť chladničku a vziať z nej fľašu 

s horčicou. Zmiešajte 1 lyžičku horčice s ½ pohárom vody 

a roztok vypite. Uvidíte, že za okamih bolesť ustúpi.

14. Vyskúšajte sladké drievko

Na trhu sú k dispozícii sladké žuvacie plátky, ktoré 

môžete vyskúšať. Pomôcť vám môže aj pelendrek, 

ktorý sa zo sladkého drievka vyrába. Sladké drievko 

pomáha stimulovať produkciu slín. Sliny sú alkalické a

 pomáhajú neutralizovať žalúdočné kyseliny. Dôležité je 

sladké drievko pomaly žuť a nie ho rýchlo prehltnúť, pretože 

cieľom je zvýšiť produkciu slín.

15. Jedzte celozrnné potraviny

Ak máte problémy s pálením záhy, uprednostňujte 

celozrnné potraviny. Spracované potraviny stratia väčšinu 

svojej vlákniny, ale celozrnné potraviny sú na vlákninu veľmi 

bohaté. Vysoké množstvo vlákniny urýchľuje proces trávenia 

a obmedzuje tvorbu kyseliny, ktorá je hlavnou príčinou pálenia                                                                                                                       záhy.

16. Škorica

Škorica má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. 

Jedným z nich je zmiernenie príznakov pálenia záhy. 

Stačí pridať 1 lyžičku škorice do pohára vody a povariť

 po dobu 10 - 15 minút. Potom pridajte lyžičku medu 

a pite 2 až 3-krát denne medzi jedlami.

17. Ovsené vločky

Zmeniť vaše stravovacie návyky je najdôležitejšia vec, 

ktorá nielen pomáha zmierniť príznaky, ale v prvom rade

 tiež pomáha zabrániť vzniku pálenia záhy. Ak trpíte 

pálením záhy, potom prvá vec, ktorú by ste mali urobiť,

 je zmeniť vaše raňajkové menu. Namiesto toho, 

aby ste jedli slaninu a mäso, skúste ovsené vločky. 

vsené vločky sú najlepším spôsobom ako naštartovať 

váš deň. Sú bohaté na vlákninu a určite si z 

predchádzajúcich odsekov pamätáte, k čomu je vláknina

 dobrá, však? Pridajte do ovsených vločiek nejaké sezónne 

ovocie a užite si výživné a vyvážené raňajky.

18. Jedzte šaláty

Už ste si prečítali, čo robia ovocie a zelenina pre naše zdravie. 

Teraz zmiešajte tieto dve zložky a urobte si vynikajúci šalát. 

Predstavte si výhody, ktoré dostanete po zmiešaní zeleniny a ovocia. 

Nielenže to pomôže znížiť pálenie záhy, ale tiež tento šalát zlepší vaše zdravie.

19. Skúste alternatívne zdroje bielkovín

Žalúdok sa zaoberá predovšetkým trávením bielkovín. Čím viac bielkovín 

zjeme, tým je väčšia sekrécia žalúdočnej kyseliny. A môžete hádať zvyšok.

 Áno, máte pravdu. Viac kyseliny znamená väčšie šance na reflux a 

bolesti na hrudi. Zdá sa, že najčastejšie sa reflux objaví po tom, čo 

zjete červené mäso (hovädzie a baranie).

Takže by ste mali vyskúšať niektoré alternatívne zdroje bielkovín, 

ako sú napríklad:

  • Kuracie a morčacie mäso, ktoré patrí do kategórie bieleho mäsa.
  •  Biele mäso vedie k vytváraniu menšieho množstva žalúdočných 
  • štiav ako červené mäso.
  • Morské plody. Skúste pečené alebo varené ryby a ustrice.
  • Fazuľa. Ak ste vegetariáni, je to možnosť pre vás. Fazuľa je najlepšou 
  • alternatívou živočíšnych bielkovín. Ak chcete vynechať mäso úplne, 
  • potom je fazuľa tým, čo by ste mali jesť. Okrem toho, fazuľa je bohatým 
  • zdrojom vlákniny. Vláknina urýchľuje trávenie a prechod potravy 
  • zo žalúdka do čreva.

20. Brest plavý

Je to ďalšia bylinná zložka, ktorá sa veľmi dlho používa pri pálení záhy. 

Posilňuje slizničnú bariéru žalúdka a pažeráka, a tým obmedzuje škody

 spôsobené žalúdočnými šťavami. Pridajte lyžicu brestu plavého 

do pohára teplej vody a dobre rozmiešajte. Pite 1 - 2 poháre medzi jedlami. 

Pár slov na záver Vo vyššie uvedenom texte ste sa dozvedeli niečo

 o jednoduchých, rýchlych a lacných domácich prostriedkoch na 

zmiernenie príznakov pálenia záhy. Takže až sa nabudúce budete 

prebúdzať zo spánku v dôsledku pálenia záhy, nemusíte hneď 

hltať lieky. Skúste niektorý z prírodných prostriedkov uvedených 

vyššie v texte a uvidíte, že bolesť a podráždenie rýchlo vymiznú.